Dozowanie (naważanie) składników sypkich za pomocą podajników do wag zbiornikowych opartych na tensometrach. Nie jest to obecnie wiedza tajemna. A jednak zauważamy, że nie powiedziano w tej dziedzinie ostatniego słowa.

Siła zarządzania produkcją

Po pierwsze dlatego, że obecnie producenci wymagają coraz większej elastyczności produkcji, a więc różnych składów receptur, częstszej zmienności asortymentu. Wtedy okazuje się, że samo dobre dozowanie nie wystarczy. Trzeba tym procesem zarządzać tak, aby mimo zmienności produkcji pozostawał tak samo wydajny i nie wprowadzał przestojów na innych liniach. Współpraca na granicy systemów sterowania (PCS) i zarządzania (MES) jest parametrem krytycznym dla spełnienia powyższych oczekiwań. Dlatego stworzyliśmy system PCS, który pozwala na jednoczesną produkcję kilku receptur naraz. Pozwala także koordynować pracę człowieka w procesach naważania ręcznego z pełną rejestracją poczynań człowieka, a także analizą jakości jego pracy. Stworzyliśmy MES, w którym króluje aplikacja Menadżer Produkcji.

Sztuka dozowania

Po drugie dlatego, że przy tej samej technologii (zestawieniu maszyn i wag) wymaga się coraz częstszego porcjowania przy bardzo niekorzystnym stosunku zakresu wagi do wielkości pojedynczej naważki. Obrazowo mówiąc, problem sprowadza się do pytania: „Jak szklankę herbaty posłodzić za pomocą łopaty… i nie przesłodzić?”. Okazuje się, że dużej liczbie przypadków jest to możliwe! Nasi inżynierowie opracowali szybkie algorytmy płynnej zmienności prędkości dozowania zależnie od dynamicznych właściwości pojedynczego składnika. Oczywiście, nigdy łyżeczka do herbaty nie okaże się gorsza od łopaty, ale czasem trzeba sobie z tym poradzić. Zwłaszcza wtedy, gdy chwilowo mamy do dyspozycji tylko łopatę.

realizacje_produkcja-rolna_systemydozowania2